Ny bok om Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening -
Print Send som e-post Del på Facebook

20.06.2018 -

Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening ble stiftet i 1928, med formål å samle inn penger til Håndverkernes Understøttelsesfond. Etter få år besluttet damene å endre formålet til å samle inn penger til et Alderdomshjem for gamle håndverkere og deres ektefeller eller enker. Gjennom basarer, julekrybber, utlodninger, og forskjellige innsamlinger og gaver, klarte foreningen gjennom flere tiår å samle inn startkapital til å bygge et slikt hjem i Pastor Fangens vei 16 (bildet over). Første byggetrinn sto ferdig i 1957, tilbygget i 1966. Boka er skrevet i respekt og beundring for de rundt 300 damenes innsatsvilje og pågangsmot.

Sidsel Meyer, forfatter av boken, er tidligere høyskolelektor ved Høgskolen i Oslo. Hun har i en årrekke undervist i nyhets- og nettjournalistikk, men særlig blikk på research og kildekritikk. Nå har hun med støtte fra OHIF og styret i OHIFs Dameforening boliger for eldre, utgitt en bok som er verdt å få med seg.

Utdrag fra boken:

Året er 1928. Den 15. mars strømmer det flotte damer i sin beste alder inn i Oslo Haandverks- og industriforenings Festsal. Det er en utvalgt gruppe kvinner, 80 i antall, som her samler seg til et historisk møte. De skal stifte den sentrale Dameforeningen knyttet til Oslo Haandverks- og Industriforening (OHIF) I flere av landets byer er det for lengst etablert slike dameforeninger, og mange av laugene i Oslo har også sine damegrupper. Et opprop fra OHIFs styre var foranledningen til stiftelsesmøtet. Brevet ble sendt ut til samtlige aktive håndverksmedlemmers fruer. De ble bedt om å stifte en omfattende dameforening under OHIF. Formålet med den nye foreningen skulle være «at arbeide til fremme av sociale og filantropiske opgaver knyttet til Oslo Haandverks- og Industriforenings virksomhet, specielt at skaffe midler til Haandverkernes Understøttelsesfond». De ønsket kort og godt at damene skulle samle inn penger til Håndverkernes Understøttelsesfond, som hadde behov for å øke grunnkapitalen.

 

78 damer meldte seg inn i foreningen på stiftelsesmøtet, og Oslo Haandverks- og Industriforenings Dameforening var født. Den

nyvalgte formannen lå ikke på latsiden, og alt 18. april samme år ble det første ordinære medlemsmøtet holdt. Her møtte

85 damer, som før møtet ble satt under ledelse av fru Helene David-Andersen, betalte inn fem kroner for medlemskapet. Dagsorden for møtet var naturlig nok valg av styre og råd. Men først av alt ble det sunget. Taket i den fullsatte salen av innsatsvillige damer nær løftet seg under bruset fra kvinnerøstene. Velkomstsangen var skrevet for anledningen.

Ny bok om Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening
Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening ble stiftet i 1928, med formål å ...
Ny bok om Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening
Høringssvar vedrørende omregulering i sentrum - Bilfritt Byliv
Våre medlemmer skal ikke måtte velge mellom å bryte HMS-krav, vei- og trafikkbestemme ...
Høringssvar vedrørende omregulering i sentrum - Bilfritt Byliv
Vårens vakreste eventyr - Fag- og Svennebrevutdeling i Oslo rådhus
24. mai var det igjen tid for vårens vakreste eventyr i Oslo Rådhus. Nervøse og veldig ...
Vårens vakreste eventyr - Fag- og Svennebrevutdeling i Oslo rådhus
OHIF i Dagens Næringsliv
OHIF uttaler seg i Dagens Næringsliv i dag. DN 04.04.18 ...
OHIF i Dagens Næringsliv
Bilder fra årskonferansen
...
Bilder fra årskonferansen
En uhøytidelig film fra årskonferansen
Det var stort oppmøte og god stemning da OHIFs Årskonferanse "En åpen økonomi skal væ ...
En uhøytidelig film fra årskonferansen