Print Send som e-post Del på Facebook

07.12.2017 -

1. desember 2017  hadde vi gleden av å overrekke OHIFs Hederstegn til  tømrermester Arvid Søgaard og murmester Knut A. Fjeld. Medaljen leveres ut til medlemmer og ansatte som har gjort særlig innsats for foreningen. Hederstegnene ble overrakt i Laugsalen med venner, familie, arbeidskolleger og laugsbrødre- og søstre til stede. Etter seremonien ble det servert lunsj i Håndverkersalen med tilhørende fine ord og taler.

DSC_0584 DSC_0610 DSC_0594

Arvid Søgaard har i en årrekke sittet i styret for OHIF Dameforenings boliger for eldre i Pastor Fangens vei 16 og Christiania Haandverkeres Stiftelse Alders Hvile i Armauer Hansens gate 14. Dette styret forvalter og leier ut snaut 100 leiligheter til trengende håndverksborgere i Oslo og deres etterlatte. Styret har utført en formidabel innsats for å holde eiendommene fullt utleid og godt vedlikeholdt, samtidig som leien skulle være moderat for leietagerne i gårdene.

Søgaard har også sittet i OHIFs valgkomite, og vært leder av denne. Han har også sittet i OHIFs hederstegnsråd, da hans nære kjennskap til foreningens mange tillitsvalgte er betydelig etter mange års engasjement i foreningen.

Arvid Søgaard har også bidratt aktivt i OHIFs ressursgruppe, som på tvers av fagene har jobbet med rekruttering til yrkesfag, svart arbeid og sosial dumping, konkurransesituasjon for håndverksfag, kloke offentlige innkjøp, lærlingklausul, lærlingtilskudd, ROT-fradrag og profilering av fagene ved blant annet Håndverkets Dag, for å nevne noe.

Opplæringskontoret for tømrerfaget i Oslo og Akershus har hatt Arvid Søgaard som leder i mer enn 30 år. Opplæringskontoret var nybrottsarbeid ved sin etablering i 1967, men har under Søgaards ledelse vist vei for senere opplæringskontorer, hvordan slike kontorer kan og bør drives.

Søgaard har vært proaktiv i forarbeidene til reform -94, og senere Kunnskapsløftet. Han har vært innleid prosjektleder for utforming av de ulike fagenes læreplaner under Utdanningsdirektoratet og bidro også ved etablering av Ressursskolen som en arena for samarbeid mellom skole og næringsliv i 2004-2005.

Det er arbeidet for fagopplæringen vi først og fremst forbinder med Søgaard. En tidligere elev i tømrerfaget på yrkesskolen for 35 år siden sa ; «Søgaard. Ham husker jeg godt. Flink, streng og nøye, ja han var en flink læremester». Flinke læremestere gjennom et langt liv ganger opp sin egen verdi i progressiv potensregning, for det samfunnet de har sitt virke i. Slik har Søgaard også virket.

DSC_0596

Knut Arne Fjeld

Hederstegnrådet i Oslo Håndverks- og Industriforening (OHIF) ønsker å innstille Murmester Knut Arne Fjeld til OHIFs hederstegn.

Knut Fjeld (f.1947) vokste opp i Eidskog kommune i Hedmark, og flyttet til Oslo i 1968. Han tok da en utdannelse innen murerfaget, og ble murmester i 1973. I 1975 ble han ansatt i Norcems selskap Norsk Leca, og senere i søsterselskapene Norsk Tegl og Norsk Mørtel. Her hadde han salgsansvar i arbeidet mot entreprenør- og murmesterbransjen. Han har også vært markedssjef innen byggevarehandelen i 10 år. Knut har vært aktiv innen næringspolitikk gjennom Murmesternes Forening Oslo, der han har vært medlem i over 40 år, og vært leder i to år. Knut er også engasjert i fagområdet bygningsvern i Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus. Knut Fjeld har vært medlem i Murmestrenes forening siden 26.februar 1975. Han ble anbefalt av murmester Geir Kristiansen. Knut kom inn i styret som varamann i styret 1985 – 1987. I 1988 ble han valgt inn som styremedlem og fra 1995 – til 27.mars 1998 var Knut foreningens formann.

Knut har i tillegg vært i festkomiteen i en mannsalder og vært aktiv i mange av foreningens komiteer. Knut A. Fjeld har fått Murmesternes forening’s hederstegn, med bakgrunn i alt det Knut har tilført foreningen gjennom sitt engasjement gjennom snart 42 år. Knut er glad i å lese dikt gå på kunstutstillinger, gå på ski i marka og hans favorittby er London.

Ellers har Knut til de grader bidratt til at yngre murmestre har kommet inn i «varmen» i Murmesternes Forening , og vært delaktig i at de trives der.

Knut Fjeld har også sittet i styret i Oslo Håndverks og Industriforening fra 2010 til 2016. De siste år av valgperioden som nestleder i foreningens styre. Han har sittet i hederstegnrådet fra 2014 til 2017 og i gårdsutvalget sitter Knut fremdeles. Det er ikke minst betryggende å ha en murmester i gårdsutvalget når foreningen sitter på 7000 kvm murgård fra 1847 midt i Oslo sentrum.

Knut Fjeld er av de gråhårede unge menn som alltid har et glimt i øyet og en god replikk på lager. Han er en som ser de som ikke er vant til å bli sett, og som ser etter det beste i alle. Ved Håndverkets dag stiller han opp med optimisme og løfter frem murerlærlinger som ikke ser ut til å være vant til å ferdes i rampelyset. Knut får dem likevel til å lyse – og ikke rampe.

Ved foreningens årskonferanse viste Knut lysbilder fra pensjonistsatsingen på Kuben. Det handlet i hovedsak om tre enkle ting. Frokost, Klapp på skulderen og Mur. Frokost har vi kanskje spist alle sammen i dag og tenker ikke over at det er noe spesielt, men de unge guttene Knut og pensjonistgruppa tok fatt i, var hverken vant til frokost, klapp på skulderen eller et ærlig arbeid med mørtel og mur. Som et lite kinderegg med tre overraskelser andre ville ta for gitt, gikk pensjonistene i spiss for ungdom de fleste andre har gitt opp for lenge siden. Slike saker gir sprekker i skydekket over yrkesfag. Eldrebølgen burde derfor gi nye muligheter. Kanskje skulle pensjonistene ta et Knut- Kurs før de gyver løs på ungdommen og de store samfunnsoppgavene.

DSC_0613

 

Nyhetsbrevet Ipraksis for tredje kvartal
ipraksis - Nyhetsbrev - Oktober 2018 ...
Nyhetsbrevet Ipraksis for tredje kvartal
Fair Play Bygg - Oslo og Omegn ble i dag lansert
11. oktober ble Fair Play Oslo og Omegn lansert i Håndverkersalen. Modellen er bygget på ...
Fair Play Bygg - Oslo og Omegn ble i dag lansert
ByggCamp med Håndverkets Dag på Kuben Yrkesarena 27. september
Det var stor stemning da nærmere 1300 elever besøkte Kuben Yrkesarena torsdag 27. septe ...
ByggCamp med Håndverkets Dag på Kuben Yrkesarena 27. september
Ny håndbok for lærlinger!
Som vi vet er overgangen fra skole til læreplass den mest kritiske. Målet er at boka, so ...
Ny håndbok for lærlinger!
Husk søknadsfristen til Thoresen Fondet
Søknadsfristen til Olav Thoresen og hustru Johanne Thoresen Fond er 30. september. Søkna ...
Husk søknadsfristen til Thoresen Fondet
Næringsparkeringer i sentrum
16. februar 2015 ble Norge dømt i EFTA-domstolen i Luxemburg for ikke å ha gjort nok for ...
Næringsparkeringer i sentrum