Print Send som e-post Del på Facebook

29.03.2017 -

28. mars arrangerte vi årskonferanse her i Håndverkersalen.

Overskriften var fagarbeid i ulikhetenes tid: Hvilke fordeler og ulemper det er ved frihandel og åpen økonomi. Er den for alle? Hvordan treffer globaliseringen bransjer med høy konkurranse fra ufaglært arbeidsinnvandring, og hva tror vi om fremtiden for den Norske modellen med faste ansettelser? SSB fremskriver at 90 000 fagarbeidere vil mangle i Norge i 2035 – utdanner vi ungdommen vår til arbeidsledighet? Dette og flere andre tema ble belyst fra ulike synspunkter.

Styreleder Anders Larmerud ønsket velkommen og varaordfører Khamshajiny Gunaratnam (Ap) åpnet deretter konferansen.

Steinar Krogstad i fellesforbundet nevnte at det største landet i EU – Tyskland – ikke tillater bruk av bemanningsbyrå i byggebransjen. Entreprenørene må leie av hverandre ved kapasitetsproblemer. Franskmenn gjør uansett som de selv vil, og har stedvis innført krav om fransk språk på franske byggeplasser. Når disse EU- landene regulerer bransjen, så kan også Norge – om de vil.

Jonas Bals (Ap) snakket om at arbeidskraft ikke kan skaltes og valtes med som en vare. Mennesker skal behandles som hele mennesker. Da yter de også tilbake i form av ansvar, holdninger og kunnskap. Konkurransen i Oslo er ikke lenger fair når noen følger samfunnets regler mens mange ikke gjør det. Dette undergraver de seriøse virksomhetene.

Mats Kirkebirkeland (CIVITA) snakket om ulikhet. Han nevnte samtidig at økende ulikhet var er fenomen også før 2004, da grensene åpnet. Videre sa han at utviklingen av ulikhet i USA var i en helt annen skala enn i Norge.

Styreleder i Norges Byggmesterforbund, Åsmund Østvold, viste til at kun 5 tømrerlærlinger var gått ut i lære i Oslo fra det ordinære 2+2 løpet til Osloskolen i VG3-året 2016/17. En av disse kontraktene var allerede hevet og to var med økonomisk tilskuddsordning. Han viste også til statistikk for at det var de små og mellomstore opplæringsbedriftene som tar opplæringsansvar for ca 85% av lærlingekontraktene i Oslo gjennom opplæringskontoret. Disse har få offentlige oppdrag og 10% kravet til lærlinger med innslagsterskel på 1,75 mkr vil i stor grad ekskludere de beste opplæringsbedriftene fordi de gjerne opererer i markedet opp til 3 mkr pr oppdrag.

Tidligere finansbyråd, Eirik Lae Solberg (H), mente kommunen hadde et stort ubenyttet potensial for å bruke sin innkjøpsmakt for å stimulere den seriøse delen av bransjen – og bidra til å etterspørre lærlinger og fagkompetanse. Solberg nevnte også at det var krevende for byråden å omsette vedtak til handling i kommunens mange foretak. – Og når folk fra Høyre siterer Stalin på at «tillit er bra – kontroll er bedre», er det antakelig alvorlig ment.

Andreas Halse er fast skribent i Aftenposten og med bakgrunn i SV beskrev han det han leser som et vakuum i norsk politikk, der Senterpartiet nå fosser frem på en bølge av manglende vilje til å regulere bransjen som uthules av useriøse aktører.

Kjole- og draktsyer, Line Aldrin Larsen, snakket om begrepet yrkesstolthet som en falmende stjerne i det norske språk. Hun nevnte at ord som «kvalitet» er bra, men at yrkesstolthet favner bredere og bør være en del av norsk fagopplæring.

Muremestere, Knut Fjeld og Jan-Gunnar Molde, viste hvordan pensjonistene med et godt øye for ungdom kunne lære bort både muring med leca, plassere isolasjon, mure fasade, pusse og fliselegge, til både bygdeungdom på Eidsvoll og unge med innvandrerbakgrunn i Osloskolen. Små anekdoter og blikk for detaljer slo til slutt en kile av blå himmel inn i årskonferansen som omhandlet skydekket over Europa og fagarbeid i ulikhetenes tid.

Anders og KamsyFjeld og MoldeAnders ser på mur

Ny håndbok for lærlinger!
Som vi vet er overgangen fra skole til læreplass den mest kritiske. Målet er at boka, so ...
Ny håndbok for lærlinger!
Husk søknadsfristen til Thoresen Fondet
Søknadsfristen til Olav Thoresen og hustru Johanne Thoresen Fond er 30. september. Søkna ...
Husk søknadsfristen til Thoresen Fondet
Næringsparkeringer i sentrum
16. februar 2015 ble Norge dømt i EFTA-domstolen i Luxemburg for ikke å ha gjort nok for ...
Næringsparkeringer i sentrum
Ny bok om Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening
Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening ble stiftet i 1928, med formål å ...
Ny bok om Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening
Høringssvar vedrørende omregulering i sentrum - Bilfritt Byliv
Våre medlemmer skal ikke måtte velge mellom å bryte HMS-krav, vei- og trafikkbestemme ...
Høringssvar vedrørende omregulering i sentrum - Bilfritt Byliv
Vårens vakreste eventyr - Fag- og Svennebrevutdeling i Oslo rådhus
24. mai var det igjen tid for vårens vakreste eventyr i Oslo Rådhus. Nervøse og veldig ...
Vårens vakreste eventyr - Fag- og Svennebrevutdeling i Oslo rådhus