Print Send som e-post Del på Facebook

04.05.2015 - månedens håndverker

Månedens håndverker – mai 2015

 

Man har rikelig anledning til å være kreativ og utforske nye ting. Nye mennesker må jeg forholde meg til stort sett hele veien. Samtidig merker jeg at mitt bidrag gjør en forskjell. Det er rett og slett en stor glede å vite at noen koser seg med mat jeg har laget.

Kokkemester Stian Moen

Kokkemester Stian Moen foran Scandic Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kokkemester Stian Moen foran Scandic Solli

 

 

 

I bakken nedenfor den amerikanske ambassade ligger det gamle ærverdige Scandic hotell Solli. Det dufter av saus med med en snert av fløte og smør allerede ved Slottsparken. Ingen av delene har noensinne skjemt god mat. Foreningen har fått et nytt medlem som både er mesterkokk og kokkemester. I en hvit nystrøket kokkejakke, og med den hvite toque (kokkehatten) pekende kjekt i været møter vi Kokkemesteren Stian Moen selv – og vi har avtalt et intervju.

 

Hva er vanligvis det første du tenker når du står opp om morgenen?

Jeg starter gjerne med en luftetur med hunden, mens jeg planlegger dagens ulike gjøremål. Jeg møter mange mennesker i løpet av en dag og det er greit å ha en struktur på dagen.

 

Hvorfor trives du på jobben?

Jeg stortrives som kokk. Man har rikelig anledning til å være kreativ og utforske nye ting. Nye mennesker må jeg forholde meg til stort sett hele veien. Samtidig merker jeg at mitt bidrag gjør en forskjell. Det er rett og slett en stor glede å vite at noen koser seg med mat jeg har laget.

Hva savner du mest i din daglige jobb?

Jeg savner ikke stort, og syntes jeg har det veldig bra.

 

Hva liker du best å gjøre i fritiden?

Jeg liker å være sammen med venner -og så liker jeg å lage mat!

 

Selv når du har fri? Det er ikke slik at skomakerens barn har fillete sko?

Det hender jeg tyr til kjappe løsninger, hvis jeg har veldig dårlig tid…

 

Hvem ville du be med på hyttetur – og hvorfor?

Da ville jeg invitert med en rekke gode kokkekollegaer, maten ville nok vært i sentrum.

 

Hva skal til for å rekruttere gode håndverkere?

Man rekrutterer ikke en håndverker. Man får et «emne» og så er det en god håndverkers oppgave å forme dette «emnet» til å bli en god håndverker. Den viktigste egenskapen til «emnet» er å ha motivasjon for oppgaven. På utdanningsnivå tror jeg det ville være en stor fordel om Mesterbrevutdanningen fikk samme status som en bachelorgrad.

 

Hva er en håndverkers viktigste egenskap?

Motivasjon. Det aller viktigste er å ha motivasjon og vedlikeholde denne hele tiden. Man må være innstilt på å se det som motiverer. Det kan være en gjest som er strålende fornøyd med frokosten, en kollega som smiler etter en fin helg. Det er alltid noe å glede seg over og som gir energi. Jeg tror det er en positiv spiral. Pøs på med egen motivasjon og optimisme, så får du nettopp det tilbake.

 

Hva er den største utfordringen innen dagens yrkesutdanning?

I mine øyne er det at det drives opplæring av personer som ikke er fagfolk. Satt på spissen skal man på skolen lære å lage mat av noen som ikke kan koke poteter.

 

Hva er den største utfordringen i dagens samfunn?

Folk i Norge tenker ikke så mye på hverandre lenger. Noen er veldig rike, og alle krafser uansett rundt for å få mer. Det er et «gi meg mest samfunn». Det blir ikke bærekraftig samfunnsutvikling av det. Vi har et uttrykk som heter «typisk Norsk». Det er typisk norsk å være iskald – men det er ikke noe å være stolt av. Verdens rikeste land lider av bortskjemthet. Veldig mange tror det dreier seg om å peke og så skal man få, men det er slik at man må være villig til å yte en innsats selv også. Jeg tror mange unge får sjokk når de vokser til, og pekemetoden ikke fører frem lenger.

 

Hvilket yrke ville du valgt om du skulle velge på nytt?

Tja, det måtte blitt baker eller tømrer.

 

Hva liker du best å lese, og hvorfor?

Jeg henter mye inspirasjon gjennom fagstoff fra blader, eller fra nettet. Det er et hav av informasjon for kokker. Hører jeg om en god ost, så søker jeg den opp på nettet og leser mer om den. I tillegg liker jeg å lese historie. Jeg har akkkurat lest om bunkerne fra krigens dager, som ligger under dette hotellet.

 

Vi forlater den unge kokk under vaiende flagg foran hotellets hovedinngang. Føttene er solid plantet i bakken – på taket av de gamle bunkerser. Over gaten rusler to unge mennesker ut av skolegården til Oslo Handelsgymnasium. Kanskje to som vokser opp i pekesamfunnet. Eller kanskje to som  tar et oppgjør med nettopp det?

 

 

Ny håndbok for lærlinger!
Som vi vet er overgangen fra skole til læreplass den mest kritiske. Målet er at boka, so ...
Ny håndbok for lærlinger!
Husk søknadsfristen til Thoresen Fondet
Søknadsfristen til Olav Thoresen og hustru Johanne Thoresen Fond er 30. september. Søkna ...
Husk søknadsfristen til Thoresen Fondet
Næringsparkeringer i sentrum
16. februar 2015 ble Norge dømt i EFTA-domstolen i Luxemburg for ikke å ha gjort nok for ...
Næringsparkeringer i sentrum
Ny bok om Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening
Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening ble stiftet i 1928, med formål å ...
Ny bok om Oslo Håndverks- og Industriforenings Dameforening
Høringssvar vedrørende omregulering i sentrum - Bilfritt Byliv
Våre medlemmer skal ikke måtte velge mellom å bryte HMS-krav, vei- og trafikkbestemme ...
Høringssvar vedrørende omregulering i sentrum - Bilfritt Byliv
Vårens vakreste eventyr - Fag- og Svennebrevutdeling i Oslo rådhus
24. mai var det igjen tid for vårens vakreste eventyr i Oslo Rådhus. Nervøse og veldig ...
Vårens vakreste eventyr - Fag- og Svennebrevutdeling i Oslo rådhus