Print Send som e-post Del på Facebook

18.02.2013 - Yrkesfag

Bekymret for faget.

For Fred Anderson er faget hans gull verdt. Bokstavelig talt. Han er bekymret for de gamle teknikkene. Det finnes nesten ikke lenger butikker med gullsmedbenken i butikken, slik han hadde det, og i kjedebutikkene er håndverkeren usynliggjort.

Håndtverk faget

– Siden Reform 94 har kanskje alle håndverksfag slitt. Men nå ser jeg litt lys i andre enden.

Fred begynte sin karriere i gullsmedlæra hos David Andersen på starten av syttitallet og startet egen butikk i Hegdehaugsveien noen få år senere. Han tilhører den generasjonen som satt åtte timer om dagen og lagde smykker – nå printer de bare ut smykkene i andre enden, for å bruke hans egne ord. I dag har Fred verksted hjemme, samarbeider med to smykkedesignere, og underviser der eventyret hans startet – på Elvebakken videregående skole.

 

 

Ser lys i enden

– Siden Reform 94 har kanskje alle håndverksfag slitt, jeg har selv sittet i prøvenemnda for gullsmeder i ti år og sett hvor ille det har vært. Men nå ser jeg litt lys i andre enden. Gullsmedlinja på Elvebakken flytter til Kunst- og Håndverksskolen i Ullevålsveien i 2014, og jeg tror på synergieffekter. Vi skal skaffe lærlingplasser og ta vare på faget, sier Fred, som er oldermann i Oslo Gullsmedlaug og satt to perioder i styret til OHIF. Mye tyder på at han vil få rett. Da hans første kull gikk ut i 2012, stod 100 prosent, og tre fikk Meget. Et veddemål med elevene medførte at han måtte tatovere hele den ene leggen med følgende inskripsjon: 2012 – 100% – 3 M’er.

Uropatruljen fra Trondheim hos OHIF
Torsdag 8. juni ble Håndverkerforeningenes Forum Arrangert i Håndverkersalen. Dette er e ...
Uropatruljen fra Trondheim hos OHIF
Fag- og Svennbrevutdeling i Oslo Rådhus 23. mai 2017
Vårens vakreste eventyr er utdelingen av fag- og svennebrev i Oslo Rådhus. 270 ferske fa ...
Fag- og Svennbrevutdeling i Oslo Rådhus 23. mai 2017
Oslomodellen for et mere seriøst arbeidsmarked
Oslo Kommune lanserte Oslomodellen 19. mai 2017. Med Raymond Johansen (Byrådsleder Ap), R ...
Oslomodellen for et mere seriøst arbeidsmarked
Artikkel i DN 26.04.2017
Hvem tør å bryte spillet som bare gir tapere? Mens 80% av utførende arbeidere på bygg ...
Artikkel i DN 26.04.2017
Årskonferansen - Fagarbeid i ulikhetenes tid
28. mars arrangerte vi årskonferanse her i Håndverkersalen. Overskriften var fagarbeid ...
Årskonferansen - Fagarbeid i ulikhetenes tid
Møte med byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.
6. mars hadde vi besøk av Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg. Medlem ...
Møte med byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg.