Print Send som e-post Del på Facebook

18.02.2013 - Yrkesfag

Bekymret for faget.

For Fred Anderson er faget hans gull verdt. Bokstavelig talt. Han er bekymret for de gamle teknikkene. Det finnes nesten ikke lenger butikker med gullsmedbenken i butikken, slik han hadde det, og i kjedebutikkene er håndverkeren usynliggjort.

Håndtverk faget

– Siden Reform 94 har kanskje alle håndverksfag slitt. Men nå ser jeg litt lys i andre enden.

Fred begynte sin karriere i gullsmedlæra hos David Andersen på starten av syttitallet og startet egen butikk i Hegdehaugsveien noen få år senere. Han tilhører den generasjonen som satt åtte timer om dagen og lagde smykker – nå printer de bare ut smykkene i andre enden, for å bruke hans egne ord. I dag har Fred verksted hjemme, samarbeider med to smykkedesignere, og underviser der eventyret hans startet – på Elvebakken videregående skole.

 

 

Ser lys i enden

– Siden Reform 94 har kanskje alle håndverksfag slitt, jeg har selv sittet i prøvenemnda for gullsmeder i ti år og sett hvor ille det har vært. Men nå ser jeg litt lys i andre enden. Gullsmedlinja på Elvebakken flytter til Kunst- og Håndverksskolen i Ullevålsveien i 2014, og jeg tror på synergieffekter. Vi skal skaffe lærlingplasser og ta vare på faget, sier Fred, som er oldermann i Oslo Gullsmedlaug og satt to perioder i styret til OHIF. Mye tyder på at han vil få rett. Da hans første kull gikk ut i 2012, stod 100 prosent, og tre fikk Meget. Et veddemål med elevene medførte at han måtte tatovere hele den ene leggen med følgende inskripsjon: 2012 – 100% – 3 M’er.

OHIF i Dagens Næringsliv
OHIF uttaler seg i Dagens Næringsliv i dag. DN 04.04.18 ...
OHIF i Dagens Næringsliv
Bilder fra årskonferansen
...
Bilder fra årskonferansen
En uhøytidelig film fra årskonferansen
Det var stort oppmøte og god stemning da OHIFs Årskonferanse "En åpen økonomi skal væ ...
En uhøytidelig film fra årskonferansen
Velkommen til årskonferanse den 21. mars
21. mars inviterer OHIF til årskonferanse her i Håndverkeren. Arrangementet er grati ...
Velkommen til årskonferanse den 21. mars
Høringssvar vedrørende endret kjøremønster i Oslo sentrum
Innspill til høring vedrørende endring av kjøremønster - Implementeringsløp ...
Høringssvar vedrørende endret kjøremønster i Oslo sentrum
Velkommen til Generalforsamling
Onsdag 21. mars inviterer OHIF til generalforsamling her i Laugsalen, Rosenkrantz gate 7 - ...
Velkommen til Generalforsamling