Print Send som e-post Del på Facebook

18.02.2013 - Yrkesfag

Bekymret for faget.

For Fred Anderson er faget hans gull verdt. Bokstavelig talt. Han er bekymret for de gamle teknikkene. Det finnes nesten ikke lenger butikker med gullsmedbenken i butikken, slik han hadde det, og i kjedebutikkene er håndverkeren usynliggjort.

Håndtverk faget

– Siden Reform 94 har kanskje alle håndverksfag slitt. Men nå ser jeg litt lys i andre enden.

Fred begynte sin karriere i gullsmedlæra hos David Andersen på starten av syttitallet og startet egen butikk i Hegdehaugsveien noen få år senere. Han tilhører den generasjonen som satt åtte timer om dagen og lagde smykker – nå printer de bare ut smykkene i andre enden, for å bruke hans egne ord. I dag har Fred verksted hjemme, samarbeider med to smykkedesignere, og underviser der eventyret hans startet – på Elvebakken videregående skole.

 

 

Ser lys i enden

– Siden Reform 94 har kanskje alle håndverksfag slitt, jeg har selv sittet i prøvenemnda for gullsmeder i ti år og sett hvor ille det har vært. Men nå ser jeg litt lys i andre enden. Gullsmedlinja på Elvebakken flytter til Kunst- og Håndverksskolen i Ullevålsveien i 2014, og jeg tror på synergieffekter. Vi skal skaffe lærlingplasser og ta vare på faget, sier Fred, som er oldermann i Oslo Gullsmedlaug og satt to perioder i styret til OHIF. Mye tyder på at han vil få rett. Da hans første kull gikk ut i 2012, stod 100 prosent, og tre fikk Meget. Et veddemål med elevene medførte at han måtte tatovere hele den ene leggen med følgende inskripsjon: 2012 – 100% – 3 M’er.

Nyhetsbrevet Ipraksis for tredje kvartal
ipraksis - Nyhetsbrev - Oktober 2018 ...
Nyhetsbrevet Ipraksis for tredje kvartal
Fair Play Bygg - Oslo og Omegn ble i dag lansert
11. oktober ble Fair Play Oslo og Omegn lansert i Håndverkersalen. Modellen er bygget på ...
Fair Play Bygg - Oslo og Omegn ble i dag lansert
ByggCamp med Håndverkets Dag på Kuben Yrkesarena 27. september
Det var stor stemning da nærmere 1300 elever besøkte Kuben Yrkesarena torsdag 27. septe ...
ByggCamp med Håndverkets Dag på Kuben Yrkesarena 27. september
Ny håndbok for lærlinger!
Som vi vet er overgangen fra skole til læreplass den mest kritiske. Målet er at boka, so ...
Ny håndbok for lærlinger!
Husk søknadsfristen til Thoresen Fondet
Søknadsfristen til Olav Thoresen og hustru Johanne Thoresen Fond er 30. september. Søkna ...
Husk søknadsfristen til Thoresen Fondet
Næringsparkeringer i sentrum
16. februar 2015 ble Norge dømt i EFTA-domstolen i Luxemburg for ikke å ha gjort nok for ...
Næringsparkeringer i sentrum