Print Send som e-post Del på Facebook

18.02.2013 - Yrkesfag

Bekymret for faget.

For Fred Anderson er faget hans gull verdt. Bokstavelig talt. Han er bekymret for de gamle teknikkene. Det finnes nesten ikke lenger butikker med gullsmedbenken i butikken, slik han hadde det, og i kjedebutikkene er håndverkeren usynliggjort.

Håndtverk faget

– Siden Reform 94 har kanskje alle håndverksfag slitt. Men nå ser jeg litt lys i andre enden.

Fred begynte sin karriere i gullsmedlæra hos David Andersen på starten av syttitallet og startet egen butikk i Hegdehaugsveien noen få år senere. Han tilhører den generasjonen som satt åtte timer om dagen og lagde smykker – nå printer de bare ut smykkene i andre enden, for å bruke hans egne ord. I dag har Fred verksted hjemme, samarbeider med to smykkedesignere, og underviser der eventyret hans startet – på Elvebakken videregående skole.

 

 

Ser lys i enden

– Siden Reform 94 har kanskje alle håndverksfag slitt, jeg har selv sittet i prøvenemnda for gullsmeder i ti år og sett hvor ille det har vært. Men nå ser jeg litt lys i andre enden. Gullsmedlinja på Elvebakken flytter til Kunst- og Håndverksskolen i Ullevålsveien i 2014, og jeg tror på synergieffekter. Vi skal skaffe lærlingplasser og ta vare på faget, sier Fred, som er oldermann i Oslo Gullsmedlaug og satt to perioder i styret til OHIF. Mye tyder på at han vil få rett. Da hans første kull gikk ut i 2012, stod 100 prosent, og tre fikk Meget. Et veddemål med elevene medførte at han måtte tatovere hele den ene leggen med følgende inskripsjon: 2012 – 100% – 3 M’er.

Medlemsmøte i OHIF 15. november
Herlig stemning og godt oppmøte da medlemsmøtet i OHIF ble avholdt onsdag 15. november. ...
Medlemsmøte i OHIF 15. november
Nå kan du se gyllenlærarbeider i Rådhusgalleriet
Gyllenlærlauget holder utstilling i Rådhusgalleriet - Rådhusplassen 1, 28. oktober til ...
Nå kan du se gyllenlærarbeider i Rådhusgalleriet
ByggCamp med Håndverkets Dag 2017
10. oktober ble det for andre gang gjennomført ByggCamp med Håndverkets Dag på Kuben yr ...
ByggCamp med Håndverkets Dag 2017
Unge til yrkesfag
Den fagdidaktiske tidsskriftet for kunst og design - Form, har spurt administrerende direk ...
Unge til yrkesfag
Nå kan du kjøpe beboerparkeringskort i Bydel Frogner
Bymiljøetaten har nå åpnet for kjøp av beboerparkeringskort i Bydel Frogner. www.os ...
Nå kan du kjøpe beboerparkeringskort i Bydel Frogner
Vet du at OHIF har fond du kan søke på?
Er du lærling, trenger bolig eller økonomisk støtte? Lurer du på om du kan søke? Ta e ...
Vet du at OHIF har fond du kan søke på?